Czekoladki reklamowe – czego na ich temat jeszcze nie wiecie?

Czekoladki reklamowe

Czekoladki reklamowe

Gadżety reklamowe to niezwykle rozległa kategoria produktów, do których zalicza się między innymi kubki, koszulki, parasole czy długopisy. Coraz więcej firm decyduje się na zastąpienie klasycznych upominków tego typu ich jadalną, słodką wersją. Od wielu lat niesłabnącą popularnością cieszą się czekoladki. Do wyboru mamy gorzką, mleczną, deserową oraz białą. Takie produkty wypełniać może nadzienie o dowolnym smaku. Bardzo często dodaje się do nich także odrobinę czekolady chili czy soli morskiej, dzięki czemu nabierają one niezwykle oryginalnego smaku. W poniższym wpisie przedstawiamy kilka ciekawostek na temat czekoladowych wyrobów. Zapraszamy do lektury!Jaką historię mają czekoladki reklamowe? Pierwsze krzewy kakaowca zostały odkryte około 4000 lat temu na terenach obecnego Meksyku. Czekoladę początkowo uprawiali wyłącznie Olmekowie, którzy używali ją jako lekarstwa i stosowali podczas prowadzonych przez siebie rytuałów. Majowie uważali kakao za napój bogów i łączyli go z wodą, skrobią kukurydzianą oraz papryczkami chili. Popularnym zwyczajem było wówczas także wręczanie sobie czekoladowych podarunków. Czekoladę stosowano wówczas zarówno podczas ceremonii religijnych, jak i ślubów. Majowie chowali swoich wodzów wraz ze słoikami wypełnionymi ziarnami kakaowca.

Czekoladki reklamowe trafiły na kontynent europejski w 1528 roku za sprawą Hermana Corteza, który przywiózł ziarna kakaowca do Hiszpanii. Wiem później trafiły one do Francji. W 1615 roku Anna Austriaczka – córka Filipa III przywiozła na dwór pierwsze na świecie tabliczki czekolady. Okazją do tego był jej ślub z Ludwikiem XIII. Jako że tamtejsza czekolada była niezwykle gorzka, zdecydowano się wzbogacić jej smak cukrem oraz miodem. Początkowo na jej zakup pozwolić mogli sobie wyłącznie najbogatsi.

Jak powstały Czekoladki reklamowe w mlecznej wersji? Miało to miejsce w 1979 roku, kiedy do kotła ze zmielonymi ziarnami kakaowca dodano skondensowane mleko. Najwięcej czekolady zjada się w Stanach Zjednoczonych, a za najbardziej luksusowe uważa się tabliczki produkowane w Belgii.

 

Tagi: , ,

© 2016 - 2019 e-tv-internet.pl